Vad vill NMR göra åt den psykiska ohälsan?

Jag menar att det inte räcker med att bara säga ”upp och hoppa” till folk som mår dåligt. Eller att ”bit ihop och håll färgen”.

Sen tycker jag att det är lite billigt att jämt kalla antidepressiv medicin för lyckopiller.

Det är en sak att vara kritisk till själva medicinen, men om man inte vet hur det känns att hamna i en djup depression så blir det lätt att till slut känna svaghetsförakt för andra människor.

Då kan det också hända att man skrämmer bort en stor del av sin publik.

Den psykiska ohälsan i landet är inget som motståndsrörelsen är obekant med. Det talas ibland, inte minst i Nordisk Radio om ämnet helt spontant i program av olika slag. Den som inte har behövt se psykisk ohälsa på nära håll eller varit utsatt själv för exempelvis djup depression kan nog inte sätta sig in i hur det är att utan till synes anledning kanske känna att allt är totalt meningslöst och svart.

När någon benämner antidepressiv medicin som lyckopiller, då vet de inte ett dugg om vad de talar om, eller så vill de av någon anledning inte gå in för djupt på ämnet som sådant. Kanske för att de själva känner obehag inför ämnet, som de kanske är bekant med, men inte vill kännas vid då det är smärtsamt att gräva i svåra minnen, tankar och känslor. Det är ofta enklast att skoja bort sånt.

Mediciner inom kategorin antidepressivt verkande tabletter är inget som ger någon lyckokänsla, i bästa fall kan sådan medicin när den är rätt inställd doseringsmässigt hålla en patient med psykiska besvär i någorlunda balans, och kanske rent utav vara livsavgörande. För långvarig depression är inget som alla människor står ut med att uppleva i längden. Man ska samtidigt veta att alla mediciner av detta slag kommer med biverkningar som ger allt annat än lyckokänsla.

När någon drabbats akut av svår depression kan det på sitt sätt vara lika farligt för kroppen som en hjärtinfarkt, detta då människan kanske inte tänker rationellt längre utan kanske bara rusar rakt fram och vill göra slut på allt. Skulle en sådan känsla någon gång överväldiga en och hålla i sig utan att man förstår varför, så får man inte tveka att ringa akuten för att få vägledning till experthjälp.

De flesta människor drabbas någon gång av depression eller känsla av att allt är meningslöst, det kan vara när någon släkting avlidit eller när ett förhållande har gått i kras, eller helt enkelt när man är totalt utbränd av långvarig negativ stress som kan bero på många orsaker. Men man kan även vara predisponerad för olika psykiska sjukdomar som ligger i släkten, som kan bryta ut plötsligt. Det finns mycket att läsa i det här ämnet på nätet. Psykologi är faktiskt ett rätt intressant ämne.

Men rent allmänt kan man säga att det bästa under alla förutsättningar när det gäller att skapa sig ett bra psykiskt välbefinnande är att ha goda dygnsrutiner. Det låter för många som rena självklarheter att man går och lägger sig vid kanske klockan 22:00 om man vill vara utvilad när det är dags att gå upp följande morgon. Sedan är en vettig frukost en viktig start på dagen har väl de flesta hört. Psykisk ohälsa går ofta hand i hand med allmänt personligt kaos på de flesta plan liksom.

Fasta rutiner för sömn, och nyttiga måltider i rimliga portioner utspritt enligt normal standard är en grund för att hålla kroppen nöjd och glad. Sedan inget onödigt intag av godis, socker eller sötade drycker som läsk. Tobak i alla former är sådant som ska uteslutas helt. När det gäller alkoholhaltiga drycker bör även sådana uteslutas helt, då det är lätt att fastna i ett beroende, som i sig kan leda till missbruk och allehanda problem och inte minst skapa depression som sedan måste medicineras.

Många missbruk är tyvärr ofta ett slags självmedicinering, och bygger i grunden på att människan inte lyssnar på kroppens signaler. Dyker plötsligt depression upp utan till synes anledning, kan det bero på allmänmedicinska orsaker som att något organ i kroppen inte fungerar optimalt. Det är aldrig fel att begära ett läkarbesök hos sin vårdcentral för att utesluta vanliga orsaker till psykisk ohälsa eller depression som man kan uppleva sig att ha drabbats av.

När det gäller lättare depressioner är det ofta det mest naturliga som en promenad eller en cykeltur helt utan stress eller specifikt mål som kan göra underverk med humöret. Har i något sammanhang rekommenderat en lyssning på Nordisk Radio och träningsprogrammet Bellum och avsnitt nummer sju som då gästades av motståndsrörelsens Pär Öberg som talar en hel del om positivt psykologiskt tänkande som är viktigt, så länkar här: Bellum #7: Självkänsla och självförtroende (nordiskradio.se)

Förresten tänkte här på den rätt klassika låten: Gôtt Å Leva från filmen MACKEN: MACKEN - Extramaterial - Fisketur