Vad säger du om andra? Del I

Vad säger du om andra?

Ord är kraftfulla, ord bygger upp och kan riva ned. Hur handskas vi med våra ord? Vad säger vi i ”stridens hetta” och vad säger vi med mera eftertanke!?

Att tala väl om andra kan verka svårt till en början men det går lättare och lättare ju mer du övar!
När du talar illa om andra, skadas tre personer! Du själv, den som lyssnar, och den det sägs om.
Att tala väl om andra är en så fundamental sak för att få grupper och organisationer att fungera att det hör till ABC-boken. Ändå väldigt viktigt att det sägs!

Försök hitta och se det goda hos andra! Och tala sedan om det! Det kommer att hjälpa dem, och det kommer att vara bra för dig också.

Ord är kraftfulla! De kan bygga upp och riva ned. Ord styr just över relationer. Att vårda sitt språk är att vårda sina relationer!

Man talar inom psykologien om låg-affektivt bemötande som innehåller ett dämpat tonläge, och vårdat språk.

Många människor väljer att ”prata av sig” om andras negativitet. Det finns risker med detta. Naturligtvis kan vi behöva diskutera andra människors uppförande i olika sammanhang, men att förolämpa, tala illa om och hata är inte rekommendabelt!

Ord är starka

Att inte sladdra negativt om andra är att visa respekt för allas integritet. Behöver du upplysa andra om en viss person så gör det, men gör det respektfullt! Om någon är dålig med pengar och därför inte bör låna några, kan det sägas med en inneboende respekt för alla parter! Du behöver inte förolämpa och såra!

Bästa hälsningar

Känner delvis igen aktuell text eller tankegångarna från ett tidigare presenterat ämne: ”Vad säger du om andra?”. Kommer ihåg att det hela väl ur Hylozoikens synpunkt handlar om att man ska försöka att väga sina ord på guldvåg liksom, och sträva efter att bli en bättre människa. Tänk att det låter nästan som något som skulle kunnat vara hämtat ur Bibeln, men det är väl något tidlöst kanske.

Då det är söndag kan man väl göra som många gjorde förr och kosta på sig lite tid för andliga tankar som inte alltid kanske hinns med i en stressad vardag. Man kan ha en enkel icke-sionistisk barnatro på Gud och hans son Jesus, medan andra kanske har en mer djupanalyserande filosofisk, eller kanske teosofiskt kosmiska tankegångar.

Men den som i grunden vill hålla sin själ om man så säger, någorlunda ren eller i harmoniskt lugn och balans ska nog inte helt i onödan samla på sig allt för mycket tankemässigt mörk och negativ energi.

Så att exempelvis gå omkring och intrigera eller tänka ont om någon enskild människa det är inget som man ska göra någon längre tid. Sådant är bara jobbigt och stjäl energi som man behöver till mer livsbejakande grejer är liksom känslan.

Ha en fin dag!