Tecknad film i början

Tecknad film i början när den var mer oskyldig, och innan den blev ett rent medialt, psykologiskt krigets vapen förklätt till underhållning. Där det hela på allvar började användas mer hängivet som under det andra världskriget. Det är nog egentligen vad det här inlägget, eller ämnet var tänkt att handla om, men vi får se var vi hamnar…

Då film i allmänhet och även tecknad sådan var mer av ren underhållningskaraktär, blev den först senare medvetet använd som politikens verktyg där även propaganda fick möjlighet att spridas och slå rot, för att som idag helt blomma ut i en inte sällan helt skamlös smörja där som idag exempelvis normala värderingar och könsroller som man och kvinna, och ett naturligt mänskligt beteende endast tycks ska motarbetas.

För att inte tala om dagens helt öppna rashat mot oss vita människor med ett europeiskt ursprung. De som idag äger filmbolagen är inte sällan rika anti-vita judar som nog tror de är smarta när de helt öppet och rätt uppenbart arbetar med att på vita föräldrars egna bekostnad programmera deras barns hjärnor med genustrams och skadligt självhat.

Den som råkar ha en tro på att det finns en Gud och att det finns en Jesus Kristus med i bilden, fast det ofta nog kan vara rätt svårt att känna så. En sådan person har säkert hört något ord från Bibeln om att det även ska finnas en ondskans makt i denna värld, en djävul eller Satan som vill precis endast exakt det motsatta till det goda skriften lär ut att skaparens vilja handlar om.

En människa med åtminstone lite enkel barnatro om man så vill, förstår då också kanske varför världen utan tvekan ser ut som den gör, och varför allt mer och mer verkar att gå åt helvete liksom. Det är nog helt enkelt en kamp om ont och gott, ungefär som i tecknade filmer där det kan sitta en vit ängel med vingar på den ena axeln, och en lurig slug liten djävul med eldgaffel på den andra för att väl lura ett tilltänkt offer att begå något illdåd där risken är att förlora sin själ.

Filmer med både Tom och Jerry och ofta även faktiskt Kalle Anka har väl lite skämtsamt inspirerats av det temat då och då. Men det var inte någon sådan, ofta rätt skojig kortfilm att titta på som var tanken till det här ämnet i sig. Kommer ihåg att farsan som var född 1940 under brinnande världskrig, var rätt filmintresserad precis som hans mor hade varit.

Tror att farmor berättade att hon som var född 1903 hade sett en del stumfilm som ung, med pianoackompanjemang i lokalen till scener. När den osynlige mannen gick på TV här någon gång på 1970-talet berättade hon, att sånt hade hon sett på bio redan som ung. Det kan ha varit den där från början på 1930-talet som väl är en av filmhistoriens första trickfilmningar med en historia om osynliga mannen som då kunde beskådas.

Hur som helst den film inom den tecknade genren man själv fick höra talas om först var den som farsan en gång i tiden visst hade gått med farfar på bio för att se. Filmen hette på svenska, Hoppe kommer till stan, vilket var en långfilm i färg med några musikinslag. Handlingen var förlagd till en storstad och ett område utanför ett trasigt staket där olika insekter bodde och där de hade stora problem med människor som störde deras tillvaro.

När det blev vanligt med video, köpte familjen en sådan och sedan en VHS-kassett med filmen ifråga. Den var visst överförd direkt från originalfilm, och rätt oredigerad, då till och med filmens ljudspår syntes som ett smalt streck i mitten på bildytan hela tiden.

Numera går det att redigera film digitalt så att det går att städa bort sådana tecken på slitage. Det går även att korrigera andra brister och göra en kanske suddig film klarare och stärka upp urvattnade bleka färger om man vill få upp kvaliteten. Men det är en fin balansgång mellan att göra något högklassigt i paritet med dagens, inte tecknade utan väl oftast dataanimerade produktioner. Det är lätt hänt att gårdagens filmkänsla eller utseende slätas ut och blir en aning platt om man har sett äldre original.

Men det är en avvägningsgrej, men att som en del har gjort och färglagt till exempel spelfilmer med Helan och Halvan var väl inte något man direkt uppskattade i början, då mycket av charmen efter alla år i dessa ofta enkla, men roliga filmer även visade sig ligga lite det i svartvita formatet. Här länkas däremot till en film som var i färg som original redan 1941. Hoppity Goes to Town, en klassiker för alla vänner av tecknad film:

Hoppity Goes to Town HD Full Movie Fleischer Animation Masterpiece Remastered, - YouTube Får se om det rekommenderas någon mer film framöver i den tecknade genren från äldre dagar innan allt blev tekniskt kanske bättre, men väl ändå ofta lite stelt och datoriserat kan man tycka. Farsan var ofta rätt kritisk till dataanimerat, han tyckte att mycket liknade stela plastdockor eller lerfigurer. Många av dagens ungdomar har nog i många fall inte sett en äldre riktig tecknad långfilm. Vilket det kan rådas bot för om kanske rekommenderad film kollas in.