Putins besatthet av Förintelsen – Putin’s Holocaust Obsession

Putin’s Holocaust Obsession av Andrew Joyce, 2022-04-03.

https://www.theoccidentalobserver.net/2022/04/03/putins-holocaust-obsession/

Fantastiskt djuplodande och intressant artikel om Sovjets och Rysslands förhållande till Förintelsen, och framförallt hur Putin systematiskt har format Förintelse-berättelsen till att gynna ryska geopolitiska intressen. Läs den långa och synnerligen intressanta artikeln av Andrew Joyce för att förstå Rysslands och Putins bisarra förhållande till judar och Förintelsen!

Han beskriver hur Sovjet var de som först propagerade Förintelse-berättelsen under tidigt 40-tal därför att det tjänade Sovjets intressen genom att demoralisera regeringarna och folken i de forna öststaterna som skulle uppgå i Sovjet, pga av deras delaktighet i folkmordet (Förintelsen), och vidare för att undertrycka anti-rysk nationalism. Väst var då tveksam, och rent av avogt inställd, till Förintelse-berättelsen. Sovjet använde Förintelsen även för att söka internationellt kapital till stöd för berättelsen.

Efter kriget (WWII) så försvann plötsligt Sovjets Förintelsepropaganda helt därför att det krockade med behovet att framställa narrativet att det var den ryska nationen som hade lidit mest och stred hårdast. Konkurrens från den internationella judenheten kunde inte tolereras. Och efter att Israel skapades 1947 så ledsnade Stalin helt på judarna. Föreställningen om en “nation i en nation” kunde icke tolereras.

Senare har Förintelsen i ryskt perspektiv framställts som att det var bara hälften av de 6 miljonerna som var judar, resten var andra, och därmed kunde man mena att det var många ryssar bland de resterande 3 miljonerna.

Putin har åter, med början ungefär 2005, mycket starkt plockat upp Förintelsen igen, helt och hållet för att gynna ryska geopolitiska intressen. Det är ett kulturellt vapen för att motverka anti-ryska intressen och för att kunna göra gemensam sak med den internationella judenheten och Israel. Här är narrativet tydligt att det är lika delar judar och lika delar ryssar som har varit offer för nazismen.

Nationalistiska öststater är anti-ryska, och genom sin nationalism delar de nazismens skuld, och därmed bär de ideologisk skuld till Förintelsen. Putin har därför gett sitt stöd till skapandet av ett flertal rysk-judiska organisationer, både i Ryssland och internationellt, och man kan säga att de syftar till en rysk version av “ADL”. Ryssland har i ökande grad presenterat sig som naturligt allierad med judar gentemot antisemitism och Förintelseförnekelse. Mäktiga intressen vill i lag förbjuda spridandet av nazism, fascism, förintelseförnekelse.

2 gillningar

Läs gärna även kommentarerna. En del har viss kritik, och andra har goda poänger.
För egen del anser jag att oavsett skälen till Putins användning av begreppet Förintelsen, så är det dåligt för oss!

Många måste inse att Ryssland under antifascisten Putins styre ej är en nationell stat, utan bara en låtsasdemokrati, ren despotism, inget vi vill åstadkomma.

Hela det “Stora fosterländska kriget” är inbränt i Ryssarnas medvetande. Nationalsocialismen är fienden, “bara förrädare som Vlasov skulle samarbeta med de invaderande nazisterna”.
Ryssland är mångrasligt och imperialistiskt, inte nationellt.