Are Waerland – den svenska hälsorörelsens grundare

Läs hela artikeln på Nordfront: Are Waerland – den svenska hälsorörelsens grundare

13 april 1876 • Denna dag föddes den svenska hälsorörelsens grundare Are Waerland i den idylliska lilla finlandssvenska staden Ekenäs, norr om Hangö.

Undra hur mycket, procentuellt, av maten som säljs i en vanlig matvaruaffär idag egentligen är riktig människoföda. Sån stor del som säljs är bara skräp, godis, läsk. Varför behöver vi i norden mat från världens alla hörn? Det säljs grönsaker och mat som man inte ens vet vad det är för något. Meningen är väl att vi skall äta det som växer i landet, närproducerat. Ändå ser man folk som köper äpplen t.ex, som är importerade milsvida från andra länder, trots att det växer fullt med äpplen på deras tomt. Men det duger väl inte idag. De där äpplena ser perfekta ut på utsidan, men smakar ingenting.

Är inte helt mot godis, men när man ser rad efter rad i affärerna alltid närmast kassan blir man väldig betänksam över detta onödiga överflöd. Ett litet stånd långt in i affären skulle väl räcka och inte locka barnen i väntan vid kassan? Ett tag, under 60 talet tror jag, var det lag på det. Visst, det är Påsk och då kan vi unna barnen den glädjen med färgglada fyllda påskägg, men detta eviga snaskande dagligen ger ju ingen speciell högtidsglädje , bara dåliga vanor och tänder. Tänker på biograferna - vilket liv det blev med restriktioner på sina håll. Går man på Bio för att se en film film eller för att plocka i sig en massa smörja? Konstig utveckling det har blivit.