AIVA - I am AI

Läs hela artikeln på Nordfront: AIVA – I am AI

Musik • Denna vecka presenterar Nordfront AIVA och den genom artificiell intelligens skapade låten “I am AI”.

Denna datorgenererade musik är lugn och harmonisk. När det heter att den är artificiell, så är det ändå vad tekniker väl vill få det till, mänskliga tankar som ligger till grund för verket ifråga som gärna hade fått vara lite längre. När man hör modern teknisk musik av idag, precis som traditionellt komponerad musik, så är det alltid som så att all musik bygger på en beprövad mänsklig samlad vetenskap som har sin grund i historiska erfarenheter om vad som musikaliskt tilltalar den mänskliga själen.

Har nu under ämnet, Bara på skoj liksom, tänkt lite mer kring det här ämnet om AI-tekniken: Bara på skoj liksom - Fri diskussion / Övrigt - Nordfront forum För nog har man en känsla av att det finns folkfientliga krafter som vill rationalisera bort människans betydelse även inom skapande kultur.

Det här att ge upphovsrätt till en datamaskin som har skett nu, urholkar på sikt hela tanken om att människor ska kunna ha ideella immateriella rättigheter till sina mänskligt producerade verk, det är då en stark känsla som nog finns bland inte minst många musiker och kompositörer kan man tänka. Men visst var det datorproducerade musikstycket trevligt att lyssna på som sagt. Men man ska ju här även tänka på att verket framfördes av en riktig symfoniorkester.

Musik behöver inte alltid vara så bra. Den ska förmedla en känsla. Väcks inga känslor så är det inte bra musik. När allt blir matematiskt korrekt, så försvinner känslorna.
Dolly Parton är ett exempel på det. Inte så duktig sångerska men har många kända låtar.

Välklingande harmoniska musik är mer behaglig än musik där allt dånar huller om buller som i havy metal.

@Klaus
Jag gillar inte hårdrock inte jazz. Jag har varit dansbandsmusiker.